Raudanpuutteen oireet

Punasolujen tehtävänä on kuljettaa happea hengitysilmasta kaikkiin kehon osiin. Happea tarvitaan lukuisiin elimistön toimintoihin, kuten verenmuodostukseen, aineenvaihduntaan ja energiantuotantoon. Tämä tarkoittaa, että punasolujen puute voi myös aiheuttaa hyvin monenlaisia ​​oireita.

Lievä raudanpuute ei välttämättä aiheuta oireita, mutta jos raudan saannin ja menetyksen tasapaino ei palaudu, se voi kehittyä verenpuutokseksi, ns. anemiaksi. Joskus oireet voivat olla niin epämääräisiä, että et ehkä osaa yhdistää niitä raudanpuutteeseen.

Yleisiä raudanpuutteen oireita:

  • Olet usein väsynyt ja voimaton
  • Sinulla on keskittymisvaikeuksia
  • Sinulla on huimausta
  • Sinulla on hengenahdistusta
  • Sinulla on sydämentykytystä
  • Sinulla on päänsärkyä
  • Sinulla on tinnitystä

Naiset

Hedelmällisessä iässä olevat naiset menettävät vaihtelevia määriä rautaa kuukautisten aikana. Jotkut saattavat siksi joutua lisäämään raudansaantiaan verenhukan kompensoimiseksi. Alhainen rautapitoisuus voi aiheuttaa naisille väsymystä kuukautisten alkamisesta aina vaihdevuosiin asti.

Ennen raskautta

Raskauden aikana on tärkeää, että kehossa on oikea määrä rautaa alusta alkaen. Runsaiden kuukautisten, aikaisempien raskauksien ja imetyksen, huonon ruokavalion ja vähäisen raudan saannin vuoksi joillakin naisilla saattaa olla alhainen rautapitoisuus jo raskauden alkuvaiheessa. Koska matalan rautavaraston täydentäminen voi kestää jopa kuusi kuukautta, voi olla järkevää aloittaa tarvittaessa rautalisä jo muutama kuukausi ennen raskautta.

Raskauden aikana

Raskauden aikana naisella on elimistössään kaksi kertaa suurempi määrä verta, ja tällöin saatetaan tarvita suositeltua suurempaa raudan saantia. Rautaa ei tarvita vain äidille vaan myös lapselle, joka rakentaa omia rautavarastojaan. Alhainen hemoglobiinitaso voi tehdä äidistä väsyneen ja aiheuttaa energianpuutetta raskauden aikana.