Jos jatkuva väsymys vaivaa, tarkista nämä seikat

Väsymys on yleistä, mutta joskus se voi olla aivan ylitsepääsemätöntä. Moni nainen ei tule ajatelleeksi, että todennäköisesti kuuluu jo lähtökohtaisesti väsymystä aiheuttavan rautavajeen riskiryhmään. Erilaiset ruokavaliorajoitukset ovat nykyään yleisiä ja ne yhdistettynä muihin naisille tyypillisiin riskitekijöihin kasvattavat vajeen mahdollisuutta entisestään.

Raudanpuutteen tyypillisiä oireita

  • Väsymys – yleisin oire. Raudanpuute vaikeuttaa hapen kulkua kudoksiin, mikä voi ilmetä väsymyksenä ja heikkouden tunteena.
  • Kalpeus – raudanpuute heijastuu ihoon, sillä hemoglobiini antaa iholle terveen värin.
  • Hiustenlähtö – raudanpuutteessa hapenkuljetus hiuspohjaan ei ole elimistön prioriteetti. Tämä voi ilmetä hiustenlähtönä.
  • Alakuloisuus – raudanpuute voi vaikuttaa aivojen mielialaa sääteleviin välittäjäaineisiin.
  • Iho-ongelmat – ihon kuivuminen, kynsimuutokset ja huulten rohtuminen voivat johtua raudanpuutteesta.

Rautavarastot ehtyvät salakavalasti – väsymys hiipii elämään

Hemoglobiiniarvo ei aina kerro koko totuutta veren rautapitoisuuksista. Vaikka se olisi hyvä, voi kehon varastoraudassa eli ferritiinissä olla vajaus. Tutkimusten mukaan jo lievä, alkava rautavajaus heikentää suorituskykyä ja aiheuttaa väsymystä, koska se häiritsee elimistön normaalia energiantuotantoa. Usein lievää raudanpuutetta ei tunnista itse, sillä keho sopeutuu hitaasti kehittyvään tilaan ja jatkuvaan väsymykseen tottuu.

Naiset riskiryhmässä, erityisruokavaliot ja suolisto-ongelmat altistavat

Kuukautiset verottavat säännöllisesti naisen rautavarastoja, samoin esimerkiksi rankka treenaaminen ja stressi. Raskaus ja imetys lisäävät raudantarvetta usein tuntuvastikin. Rautaa olisi saatava ravinnosta tasaisesti menetetyn tilalle. Nykyään yhä yleisemmät suolisto- ja vatsaongelmat heikentävät raudankin imeytymistä. Moni ei tule ajatelleeksi, että myös sinänsä terveellinen vegaani- tai kasvispainotteinen ruokavalio voi altistaa raudanpuutteelle, sillä kasviperäinen rauta imeytyy suolistostamme heikosti.

Kun tarvitset rautalisää - hyvä tietää

Kehon raudankuljettaja transferriini pystyy kuljettamaan vain 12 mg rautaa kerrallaan. Siksi maltillinen rautamäärä tuotteessa riittää, sillä vahvasta valmisteesta suurin osa raudasta jää imeytymättä aiheuttaen usein tyypillisiä vatsavaivoja. Rautavalmisteessa tulee olla imeytymistä tehostavaa C-vitamiinia sekä B-vitamiineja, jotka edistävät myös punasolujen muodostumista. Salus Floradix sisältää erittäin monipuolisen yhdistelmän hyvin imeytyvää rautaa ja sen toimintaa tehostavia ravintoaineita ravitsevassa ja luontaisessa täysmehu-yrttiuutoksessa. Kokonaisvaltaisesti virkistävä, säilöntäaineeton Salus Floradix on ravinnut naisia ja kasvuikäisiä maailmanlaajuisesti jo yli 100 vuoden ajan. Salus Floravital puolestaan sopii myös erikoisruokavalioihin, sillä se on gluteeniton ja vegaaninen versio Floradixista.